‘fout regime’

Jonas Savimbi meets Ronald Reagan
Jonas Savimbi meets Ronald Reagan

Wat is toch dat ‘foute regime’ waarin het in berichtgeving over de vader Márcia en Cláucio steeds gaat? Inmiddels is aangekondigd dat beide jongeren in Nederland mogen blijven. Of dat voor de vader ook geldt, is nog de vraag. Hem werd ooit een verblijfsstatus geweigerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat is een vermoeden want bewijs is tot op heden niet gevonden.

Continue reading


Yep! Africa – Huisarrest anno 2015

yep africa

Ik voel de opkomst van een nieuwe rage: Nederlanders die in Afrika een ngo opzetten met de volgende boodschap: ‘Wij, Afrikanen’ moeten vooral niet naar Europa willen. Want Europa is niks en vreemdelingen zijn er steeds minder welkom. Bovendien hebben ‘wij’, aldus de Nederlanders, een verantwoordelijkheid om ‘ons’ eigen land op te bouwen. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Of beter: ‘ik blijf zitten waar ik zit en verroer me niet’. Zeggen wij, namens hen. Of, liever, zij, namens ons. Continue readingVermijden we bepaalde termen ‘omdat ze voor anderen kwetsend zijn’?

Uit Sjors en de rebellenclub
Uit Sjors en de rebellenclub

Een kop met het N-woord in de boekenbijlage van NRC Handelsblad heeft een storm van kritiek ontketend. Niet alleen van Amerikaanse kant. Overigens was de illustratie bij het artikel al even tenenkrommend, een variant op het huilende Romajongetje maar dan met dikke lippen en kroeshaar. Geheel naar Sjimmie, het vriendje van Sjors en zijn rebellenclub.

Continue reading


Amnesty

amnesty
Ierse aanhangers van Amnesty demonstreren voor het recht op abortus. Ook dat is een nieuw strijdterrein voor de organisatie

Ergens in de jaren tachtig heb ik op het Amsterdamse COC-kantoor meegepraat over het opzetten van een kleine lobby richting Amnesty. Deze organisatie weigerde toen op te komen voor vervolgde homoseksuelen. Men beriep zich daarbij op Het Mandaat – ik schrijf het bewust met hoofdletters want men deed er heel gewichtig over – dat zulks niet zou toestaan. Homo’s en lesbo’s werden niet vervolgd op grond van een overtuiging, zo redeneerde men. En dan zocht je het verder zelf maar uit. Of het aan de lobby lag die op het COC kantoor werd uitgedacht, of aan andere invloeden, geen idee maar Amnesty bond in en pakte uit met een afdeling op het hoofdkantoor in Londen die zich inspant voor vervolgde homoseksuelen. Continue reading