Kniesoor | #bringbackourgirls was Made in Nigeria

chibok

NRC Handelsblad bevat afgelopen zaterdag een mooie feature over de fotografie van Adam Ferguson van de New York Times. Samen met journaliste Dionne Searcey bezocht hij een aantal van de Chibok meisjes die in 2014 door Boko Haram werden ontvoerd. Geinspireerd door het schilderij van de statige prinses van Adetutu Enmonwu, een meesterwerk dat begin dit jaar in een Londense flat opdook,  worden de meisjes geportretteerd.

De ontvoering was aanleiding voor een internationale campagne #bringbackourgirls. Volgens de krant een initiatief van Michelle Obama. Het klopt dat Obama, en tal van andere internationale beroemdheden, zich bij de campagne aansloten maar het initiatief was Made in Nigeria. Een handvol tweets van burgers en overheidsofficials in dat land vormde het startsein. Zoek ik spijkers op laag water? Nee. Te vaak wordt het misverstand gevoed dat oplossingen, interventies en activisme uit het Westen moeten komen wil er iets veranderen op het continent. Dat gebeurt ook nu weer.

Dat de krant schrijft dat fotograaf en journalist met hun feature de meisjes hun waardigheid en kracht teruggaven, maakt het er niet beter op. Die veroverden ze zelf door hun vasthoudendheid en dankzij de landgenoten die hen bevrijdden.


Een Zuid-Afrikaans verhaal van universele betekenis

Cover boek, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Cover boek, Uitgeverij Nieuw Amsterdam

In Marianne Thamm’s ‘De ondraaglijke blankheid van het bestaan’is geen enkel spoor van zelfbeklag te vinden.

Weinig mensen hebben het zo getroffen als de Zuid-Afrikaanse onderzoeksjournalist en schrijfster Marianne Thamm. Haar Duitse vader dient Hitler in de Luftwaffe en blijft de nazi-idealen trouw tot op hoge leeftijd. Haar Portugese moeder groeit op in een communistisch gezin en ontvlucht het Salazar regime. De familie – ouders, Marianne en broer – vestigen zich vervolgens in de jaren zestig in het Zuid-Afrika van de Apartheid, in Pretoria. Tel daarbij de lesbische levenswandel en de latere adoptie van twee zwarte meisjes van Thamm en haar vrouw op en alle ingredienten voor een adembenemende memoire zijn voor handen.

Continue reading


Waarom ik de ‘Friends of Ivan Pillay steun’| Why I support the ‘ Friends of Ivan Pillay’

Ivan Pillay
Ivan Pillay

[ Text in English below ]

Graag vraag ik met klem jullie aandacht voor een belangwekkend en urgent initiatief: de oprichting van de groep ‘Friends of Ivan Pillay.’ In de afgelopen weken ​sloten bijna 750 mensen zich hierbij aan via de gelijknamige Facebook pagina.
Er is alle reden om in actie te komen ter ondersteuning van Ivan, een voormalig vrijheidsstrijder -en in die hoedanigheid een goede bekende van voormalige anti-apartheidsactivisten-, die nu juridisch vervolgd wordt in Zuid-Afrika. Het vertrek van President Zuma is door velen van ons met de grootst mogelijke opluchting verwelkomd. De eerste maatregelen tegen corruptie en machtsmisbruik​, getroffen door Zuma’s opvolger,​stemmen hoopvol. Maar, zoals blijkt uit de voortgaande vervolging van Ivan is die strijd nog niet gestreden.

Continue reading