Witte fluisteraars, zwarte radicalen

Cartoon: Mangena
Cartoon: Mangena

En nu dit weer. De Zuid-Afrikaanse Public Protector, zeg maar ombudsvrouw, Busisiwe Mkhwebane wil dat de Reservebank in haar land zich niet meer bezig houdt met de uitvoering van het monetaire beleid en het beteugelen van de inflatie. De bank moet zich volgens Mkhwebane, die vorig jaar de voortreffelijke Thuli Madonsela opvolgde, toeleggen op het ‘sociaal economische welzijn’ van de Zuid-Afrikanen. Dat advies, zo staat wel vast, is ongrondwettelijk. En, o ironie, juist het ontnemen van deze bevoegdheden zou vooral ten koste gaan van het sociaal-economische welzijn van de allerarmsten in het land.

Continue reading


Zaterdag 17 juni 2017 | In gesprek met Deon Meyer

Deon Meyer in Kaapstad
Deon Meyer in Kaapstad

Op 9 juni beginnen de Spannende Boeken Weken. Daarvoor komt de internationaal veel geprezen thrillerauteur Deon Meyer naar Nederland. Op zaterdag 17 juni mag ik hem in Bemmel, nabij Arnhem, interviewen over zijn nieuwste boek ‘Koorts’. In deze ruim 500 pagina’s tellende page-turner verkent Meyer de grenzen van zijn literaire kunnen. Het resultaat is adembenemend.

Wat bracht Meyer tot zijn schrijverscarriere? Hoe ontwikkelt hij de altijd vernuftige intriges? Waarom slaat hij in ‘Koorts’ een andere weg in? Wat vertellen zijn verhalen over Zuid-Afrika nu? Al zoveel vragen op kladjes en in de kantlijn. Nog flink doorlezen tot het gesprek.

Meer informatie – tijd, locatie, prijs – vindt je op http://www.boekhandelpolman.nl/kunst.asp

Meyer is tevens de auteur van het geschenk dat tijdens de weken aan kopers wordt uitgereikt: ‘De vrouw in de blauwe mantel.’ Tijdens de bijeenkomst op 17 juni signeert de schrijver en leest hij (in het Afrikaans) voor uit ‘Koorts.’ De voertaal van het gesprek is Engels.