Witte fluisteraars, zwarte radicalen

Cartoon: Mangena
Cartoon: Mangena

En nu dit weer. De Zuid-Afrikaanse Public Protector, zeg maar ombudsvrouw, Busisiwe Mkhwebane wil dat de Reservebank in haar land zich niet meer bezig houdt met de uitvoering van het monetaire beleid en het beteugelen van de inflatie. De bank moet zich volgens Mkhwebane, die vorig jaar de voortreffelijke Thuli Madonsela opvolgde, toeleggen op het ‘sociaal economische welzijn’ van de Zuid-Afrikanen. Dat advies, zo staat wel vast, is ongrondwettelijk. En, o ironie, juist het ontnemen van deze bevoegdheden zou vooral ten koste gaan van het sociaal-economische welzijn van de allerarmsten in het land.

Mkhwebane heeft inmiddels bevestigt dat zij zich bij de formulering van dit advies liet inspireren door Stephen Goodson die de Reservebank in een onlangs verschenen boek beschuldigt van slavernij. Goodson kwam eerder in het nieuws met opmerkelijke opvattingen over de Holocaust – ‘niet gebeurd’- en Hendrik Verwoerd – ‘de beste premier die Zuid-Afrika ooit had.’ De Mail & Guardian schreef een interessant artikel over deze dwaas

Goodson is een witte man en die huidskleur doet er misschien niet heel veel toe als dit kosmetische gebrek niet zou duiden op het fenomeen van Witte Fluisteraars achter Zwarte ‘Radicalen’.

Thabo Mbeki verklaarde onmiddellijk nadat hij Nelson Mandela opvolgde als president van Zuid-Afrika de oorlog aan Aids. Niet aan de ziekte zelf of het virus dat het werk in werking zette maar aan het bestaan ervan. Aids bestond niet en als het al bestond werd het niet veroorzaakt door een virus, aldus Mbeki. In een eindeloze tirade met de omineuze titel Castro Hlongwane, caravans, cats, geese, fouth and, mouth & statistics, die hij publiceerde onder een pseudoniem, plaatste hij alle conventionele kennis over hiv en aids in de beklaagdenbank. Hij vermoedde een racistische denkwereld die zwarte mannen als notoire vreemdgangers ziet en dus als verspreiders van een (destijds) dodelijk virus. Mbeki kwam op dat idee door een artikel in een van de Zuid-Afrikaanse weekbladen geschreven door, precies, je raadt het al, een witte journaliste. Waarna de president, een fanatiek googlelaar, aanvullende informatie op het internet vond van notoire Aids denialists, zoals de witte Amerikaanse Peter Duesberg en nog een handvol andere witte mannen, waaronder iemand die met de Ku Klux Klan sympathiseerde. Duesberg werd door Mbeki benoemt in een officiële adviesraad.

Rest mij nog melding te maken van het PR bureau Bell Pottinger in het Verenigd Koninkrijk. Immer bereid om het geschonden imago van verachtelijke dictators op te vijzelen – de lijst van klanten doet weinig onder voor het aantal beroemdheden dat Ivo Niehe in zijn dertigjarige carriere interviewde – kwamen de witte consultants van BP vorig jaar weer op Zuid-Afrikaans grondgebied. Daar hadden ze zich na de verkiezingscampagne van F.W. de Klerk in de jaren negentig niet meer vertoond maar nu riep de Indiase zakenfamilie Gupta de hulp in. Kosten: honderdduizend Pond Sterling per maand. Deze familie maakt in Zuid-Afrika feitelijk de dienst uit. Al zijn er gelukkig een Grondwettelijk Hof dat pakweg eens per maand ingrijpt en activistische media die deze weken een tweehonderdduizend e- mails tellende collectie die het web van intriges blootlegt naar buiten brengt. De schaamteloze zelfverrijking van de Gupta’s wordt afgeroomd met indrukwekkende douceurtjes aan President Zuma, zijn echtgenoten, zoon en andere familieleden. Om de kritiek de wind uit te zeilen te nemen, kwam Bell Pottinger met een vondst: ‘white monopoly capital.’ Wie kritiek uit op de Zupta’s, zoals de symbiose van de zakenfamilie en het presidentiële patronagenetwerk wordt genoemd, wordt ervan beschuldigd de agenda van het witte monopoliekapitaal te dienen.

Meesterlijk. Exponenten van het Londense witte monopoliekapitaal adviseren om het witte monopoliekapitaal de schuld te geven. Zo gek kan John le Carré het niet bedenken.

De leider van de Black First Land First ‘beweging’, Andile Mngxitama mag ook uit de ruif mee-eten, zo weten we uit de e-mails. En een reeks van trollen voedt de campagne via sociale media. Oud-ambassadeur, jokkebrok en ladenlichter Carl Niehaus mag de agenda uitdragen op de Zuid-Afrikaanse nieuwszender van de Gupta’s, ANN. Overigens onderhoudt ook de huidige Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Den Haag, Bruce Koloane, hartelijke contacten met de Gupta’s. Hij koppelt ze aan Nederlandse bedrijven en vroeg, vermoedelijk als tegemoetkoming, sponsorgeld voor het golftoernooi dat hij ter gelegenheid van zijn twintigste huwelijksdag wil organiseren.

Iemand schreef op Twitter: ‘Met ambassadeurs als Niehaus en Koloane wordt Nederland wel heel zwaar gestraft voor de kolonisatie van Zuid-Afrika.

Afijn, pretty fucked up allemaal.