Een misselijk stukje van Auke Kok

De val, juli 2017
De val, juli 2017

Ongeveer een jaar terug werd bij een airbnb in de Amsterdamse Kinkerbuurt een Zuid-Afrikaanse studente van de trap geduwd. Ze maakte deel uit van het team van Zanele Muholi van wier werk de avond ervoor in het Stedelijk Museum een expositie opende. De koude rillingen lopen me nog over de rug als ik de beelden in herinnering roep die van de val werden gemaakt. Een ‘rude awakening’ na die uitbundige opening in het museum die we met vele honderden bijwoonden. Zanele bezong er Amsterdam als haar ‘tweede thuis.’

Continue reading


Accidental shoots

accidental bart 1

Het overkomt iedereen wel eens en mij net iets vaker. Opeens klinkt Bette Midler’s Fried Eggs uit mijn iPhone. Dan belt iemand met de vraag waarom ik hem facetimede. Nooit de muziek aangezet, nooit gebeld.

En zo gaat het ook met foto’s. In de periferie van mijn zelfgekozen fotoshoot ziet de camera iets wat mij ontgaat en legt het vast. Ergens overheen gewreven of aangeklikt? Ongetwijfeld. Zelf reken ik deze accidental shoots tot de beste uit mijn oeuvre. Van fotograferen weinig kaas gegeten maar in ongeluk toont zich het vakmanschap.

Continue reading