terre’blanche II

Er wordt gesproken over ‘grote verontwaardiging onder blanke Zuid-Afrikanen’. Deze voorstelling van zaken klopt niet. Ik heb nogal wat blanke Zuid-Afrikanen horen zeggen dat Terre’Blanche zijn haatcampagnes niet ongestraft konden blijven. Ik hoor zwarte Zuid-Afrikanen hun afschuw uitspreken. Met zo’n moord schiet je natuurlijk niks op maar ik waag het in deze kwestie toch meer met voornoemde blanke Zuid-Afrikanen eens te zijn. Nog afgelopen december kon de AWB-leider niet een borstbeeld van een zwarte chief passeren zonder deze voor aap uit te maken.

Het is verleidelijk om de ANC-jeugdleider te betichten van haatzaaierij vanwege het zingen van struggle liedjes die oproepen tot het doodschieten van Boeren. Maar die reageert daarmee toch weer op de provocaties van boeren als Terre’Blanche?

Het is toch helemaal geen raciaal conflict, werd me vanmorgen in een radiogesprek voor de voeten geworpen. Het conflict ging immers over het niet uitbetalen van salaris.
Dat kun je eerder sociaal dan raciaal noemen, maar dan zie je de nog veelal feodale arbeidsomstandigheden die in ruraal Zuid-Afrika voortleven over het hoofd. Daarin is de boer nog heer en meester en kent ‘de donnerse kaffer sy plek’.

Mijn oplossing: een contract tussen de vertegenwoordigers van blanke boeren en de regering. De eersten nemen een programma ter verbetering van de arbeidsomstandigheden ter hand, de laatsten verplichten zich tot het opzetten van een effectief politie-apparaat op het platteland. Stel een onafhankelijke commissie in die elk half jaar de vorderingen, of het gebrek eraan, in kaart brengt. Als bonus belooft het ANC zijn aanhang op te roepen geen oude strijdliedjes die oproepen tot het neerschieten van Boeren meer te zingen.

2 thoughts on “terre’blanche II”

  1. Het is helemaal niet uitgesloten dat het niet een raciale moord was. Als je elke dag je leider hoort zingen dat het fantastisch is om de blankeboer te vermoorden en zijn vrouw en kinderen te verkrachten kun je wel eens denken laat ik dat maar eens doen want Julius vind het een fijn plan. Net zoals de vele verkrachtingen goed gevonden worden door de vriend van Julius, president Zuma heeft in de rechtbank gezecht dat het prima is vrouwen te verkrachten als ze een korte rok aan hebben………of wordt dit nu ook met de mantel der liefde bedekt in de geest van Corrie Braam

  2. Ik zou graag benadrukken dat niemand meer teleurgesteld is dan ik in het ANC. Voor de meeste blanke in Zuid Afrika, vertolkte het ANC de stem van de meeste blanke niet. Maar voor mij was het ANC de hoop voor de toekomst. Maar op dit moment sterft die hoop elke dag een beetje.

Comments are closed.