raciale oorlog?

De Zuid-Afrikaanse politieke analist Steven Friedman slaat in een interview met Business Day, zoals zo vaak, de spijker op zijn kop. Op de vraag of er een rassenoorlog dreigt, spreekt hij van ‘raciale paranoia’, die aan beide kanten de hysterie aanwakkert. ‘Een groot deel van de aanhang van het ANC is in de afgelopen jaren betrokken geweest bij een opstand tegen het uitblijven van substantiele verbeteringen in hun leven (zoals werk, huisvesting of lagere prijzen voor diensten, BL). Dat is het issue’. Het is een opstand tegen het ANC zelf.

In dezelfde krant komen voormalige landarbeiders van Terre’Blanche aan het woord in Tshing, de township bij Ventersdorp. John Mosegathebe werd vorige week ontslagen nadat hij drie jaar lang Terre’Blanche’s vee bewaakte. Hij kreeg bij vertrek een derde van zijn ‘normale’ salaris. ‘Deze man was zo wreed en harteloos’, aldus Mosegathebe. ‘Hij mishandelde me elke dag zonder enige reden.’
Pakiso Diphaphang valt hem bij. ‘Ik heb mezelf meermalen afgevraagd waarom God hem in leven hield. Hij heeft zoveel doden op zijn geweten.’ Diphaphang beweert onlangs ontslagen te zijn omdat hij een dag zijn werk had verzuimd.

The Star, een Johannesburgse ochtendkrant, toont op haar voorpagina een tand van Terre’Blanche, aangetroffen op de plaats des onheils. Wat bezielt de makers van zo’n krant?

Overigens bevestigt Terre’Blanche’s dochter in die krant dat haar vader zijn werknemers het weekloon inderdaad niet betaalde. Omdat de banken op Goede Vrijdag dicht zijn. Had ie dat niet eerder kunnen bedenken?