tenderpreneurs


Mooie vondst: tenderpreneur. In de Zuid-Afrikaanse context is dat een zakenman (enterpreneur) die overheidsopdrachten (tenders) in de wacht sleept. Vaak vanwege connecties en vriendjes of steekpenningen.
Ook staat het begrip voor de zwarte nouveau riche die op de golven van Black Economic Empowerment (BEE) de zakken vult.
Het is deze kliek die het meest zal profiteren van de nationalisatie van de Zuid-Afrikaanse mijnen. Door de daling van de grondstoffenprijzen verloren de mijnbazen in de afgelopen jaren een vermogen. Nu wordt ervoor geijverd dat de regering de mijnen koopt, en ‘slachtoffers’ compenseert.

De ANC Jeugdliga, en haar illustere leider Malema, laten zich graag voor het karretje van de tenderpreneurs spannen. Ze zijn immers de sponsors van de Jeugdliga, die enveloppen met inhoud prefereert boven het nijvere handwerk van contributie innen. De nationalisatie-campagne is verpakt in veel revolutionaire retoriek, en bittere verwijten aan de communistische partij die Malema’s agenda doorziet. Vandaag haalde de voorzitter van de communistische partij, Blade Nzimande, op een conferentie van de vakbeweging, en onder luid applaus, de vinger op de zere plek. Hulde!