observatorium felix meritis


Gisteren het Observatorium in Felix Meritis bezocht. Het gebouw bestaat 225 jaar en voor de gelegenheid biedt ‘Felix’ rondleidingen die beginnen met de fabuleuze vergezichten vanaf het dak. Een visueel rondje Amsterdam.
Een tocht door de eeuwen heen, vanaf het centrum van wetenschap en kunsten via de drukpersen van De Echo, voor de oorlog opgesteld in de monumentale concertzaal, de CPN jaren, het Shaffy Theater en het hedendaagse Felix dat naast lezingen ook onderdak biedt aan bruiloften en partijen.
De CPN tijd … Als kind, zo’n vijftig jaar geleden, doolde ik met mijn speelkameraadje door het spannende gangenstelsel van het gebouw. Ik weet het telefoonnummer nog: 62565. Ons beider ouders werkten voor de CPN. Mijn vader bezig om zijn partij van de financiele nachtmerrie te verlossen die Felix was door de zalen te verhuren aan het Kunstmaandorkest, toneelgroepen Centrum en Studio, jazzmusicus Nedly Elstak en televisie-omroepen. Mijn opa, nadat mijn vader er vertrokken was, als kameraad-nachtportier op de eerste rang van Ramses Shaffy, die in zijn loge na de voorstelling nog een kop koffie kwam drinken. Thuis vertelde opa aan oma dat Shaffy een ‘grammofoonplaat’ was – biseksueel voor kinderoren, ‘aan beide zijden bespeelbaar’.
Heerlijke sentimental journey. Van harte aanbevolen, nog tot oktober.