de new african zimbabwe special

The New African heeft deze maand een special over Zimbabwe als bijlage. Cover: portret van Mugabe met daaronder de tekst The Second Coming. Bij de verkiezingen van a.s. woensdag staat niets minder op het spel dan een tweede revolutie. De contrarevolutionairen van Tsvangirai moet een lesje worden geleerd en ZANU-pf weer stevig in het zadel geholpen.
Niet dat ze tijdens de coalitieregering van de afgelopen jaren van hun paard waren gevallen.
De special is een schoolvoorbeeld van propaganda, vermoedelijk ingefluisterd door de Israelische campagne-adviseurs van ZANU-pf. Tsvangirai krijgt vier pagina’s de gelegenheid om zijn standpunten uiteen te zetten (er is per slot van rekening een coalitieregering en dus kun je de minister-president niet geheel uit de kolommen weren).Op de overige 72 pagina’s wordt uiteengezet waarom die standpunten niet deugen.
Het colofon vermeldt dat deze special is gemaakt in opdracht van het Zimbabwaanse Ministerie van Informatie maar dat ‘de research en artikelen hun werk onafhankelijk van de staat hebben verricht’. Voor het ‘journalistieke’ werk is Baffour Ankomah, de meest loyale slippendrager van de Zimbabwaanse keizer, uitgekozen. Een goede propagandist heeft geen censor nodig.
Kwade, maar doorgaans goed geinformeerde, bronnen beweren dat ook de nieuwe partij van Julius Malema, de Economic Freedom Fighters, door partijgenoten van Mugabe wordt gestiekt.