Na homohaat gaat Engeland nu het homohuwelijk exporteren


Je mag natuurlijk niet generaliseren maar stiekem bekruipt me soms het gevoel dat de wereld beter af zou zijn zonder Britten. De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of ze Tory, Labour, Liberal of Groen zijn, Brittania Rules The World. Zou de landkwestie in Zimbabwe zo hoog zijn opgelopen zonder Tony Blair?

Gisteren gaf premier Cameron een interview aan de Telegraph en daarin kondigde hij aan dat zijn land nu het homohuwelijk gaat exporteren. ‘I’ve told the Bill team I’m going to reassign them because, of course, all over the world people would have been watching this piece of legislation and we’ve set something, I think, of an example of how to pass good legislation in good time. Many other countries are going to want to copy this. And, as you know, I talk about the global race, about how we’ve got to export more and sell more so I’m going to export the bill team. I think they can be part of this global race and take it around the world’.

Oscar Wilde achter de tralies gezet. Freddy Mercury gek gemaakt met de ‘beschuldiging’ dat ie homo was. Op last van koningin Victoria alle landen van het toenmalige British Empire opgezadeld met anti-homowetgeving. En nu er dan eindelijk weer een stapje vooruit gezet is, doen alsof ze haantje de voorste zijn. Ik moest denken aan het lid van het Britse Hogerhuis die ik enige jaren terug tijdens een conferentie in Montreal hoorde spreken. Zijn land had niet lang ervoor de ‘age of consent’ verlaagd zodat homosex onder de 21 niet langer strafbaar was. Maar hier sprak een man die zonder blikken of blozen Groot-Brittanie ten voorbeeld stelde aan de door achterlijkheid getroffen rest van de wereld.

In 2010 dreigde het Verenigd Koninkrijk de ontwikkelingshulp aan Afrikaanse landen die nog steeds de Britse anti-homowetten naleefden stop te zetten. Daarop reageerden Afrikaanse homo-activisten met het dringende verzoek om deze hulp niet in te zetten in het debat over gelijkheid. Zij wilden niet het gevaar lopen de schuld te krijgen van Britse strafmaatregelen. Ook vonden ze dat de Britse houding het misverstand aanmoedigde dat de roep om gelijke rechten voor homo’s door een ‘westerse agenda’ werd aangejaagd.
Vanmorgen zijn de reacties van mijn Afrikaanse homovrienden minder diplomatiek. En dat is dan nog diplomatiek uitgedrukt.