Gezellige pooiers

Het nieuws dat Amsterdam de raamprostitutie ernstig aan banden legt, heeft nu ook de Zuid-Afrikaanse Sunday Times gehaald. Uit het bericht spreekt verbazing over de maatregelen van ‘Europe’s most tolerant city.’ De krant quote burgemeester Cohen die zegt zich eraan te storen dat de stad veel vaker in het nieuws is door drugs en hoeren dan door de kunst, kamermuziek en musea. Maar nu is de stad in het nieuws omdat de tolerantie onder druk staat.
Minstens zo interessant is het onderzoek van gemeenteraadslid Karina Schaapman waarop het bestuur de maatregelen baseert. Schaapman memoreert, aldus de Sunday Times, politiedossiers over tachtig gewelddadige pooiers ‘waarvan er slechts 3 in Nederland geboren zijn.’ Ook betoogt Schaapman dat driekwart van de prostituees uit Oost-Europa, Afrika en Azie komt.
Vriendin E. belt en claimt naar aanleiding van het krantenbericht haar gelijk. ‘De prostitutie moet aan banden omdat de vrouwen en hun pooiers niet in Nederland geboren zijn.’
Nee, dan vroeger. Toen was het nog gezellig op de Wallen. Met Zwarte Joop, Blonde Greet en Gelderse Neeltje. En als er dan wel eens iets uit de hand liep, kwam Appie Baantjes om het op te lossen.
Ik koester een diep wantrouwen tegen de nieuwe zedenmeesters en hun kruistocht tegen de vrouwenhandel.