Invloedrijkste Afrikaan

De Newsweek van deze week presenteert de ‘new global elite’ – de 50 meest invloedrijke personen ter wereld. Natuurlijk staat Obama bovenaan, is Hu Jintao tweede, Sarkozy derde en de Clintons respectievelijk 13 en 14. Na Kim Jong Il, overigens, en de Ayatollah Ali Khamenei, volgens het weekblad de enige Iranier met voldoende authoriteit om ‘een nieuwe relatie met de VS’ te helpen bouwen.
De lijst telt twee Afrikanen: Amr Khaled, een Egyptische televisie evangelist, en E.A. Adeboye, een Nigeriaan, die de Redeemed Christian Church of God aanvoert – zie foto boven dit artikel. Deze getuigeniskerk in de traditie van de Pinkstergemeenten, heeft wereldwijd inmiddels 600 miljoen aanhangers.
Misschien is het mooi dat Afrika een spirituele touch aan het totaal toevoegt maar dat het daar dan bij blijft vind ik tamelijk betreurenswaardig. Natuurlijk kunnen we de lijst als ‘westers’ afdoen maar met Jintao en Khamenei, naast Lula, de Dalai Lama, Sonia Ghandi, is dat geen eerlijke kwalificatie. Spelen Afrikanen geen rol van betekenis op het wereldtoneel?
Hard maar waar: Mandela heeft zich teruggetrokken in de luwte. Maar zijn juridisch adviseur Fink Haysom, de architect van de nieuwe Irakese grondwet, telt die niet mee? En als Kim Jong Il topscoort, waarom Robert Mugabe dan niet? Hij staat dezer dagen vaker op de agenda dan de Noord-Koreaanse leider. Of Navenethem Pillay, de Zuid-Afrikaanse juriste die onlangs tot VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten werd benoemd? Of zijn dat maar mensenrechten? Of de Nigeriaanse curator Okwui Enwezor die een steeds sterker stempel drukt op de internationale podia van de beeldende kunst? Kunstenmakers ontbreken sowieso op de lijst van Newsweek – of Oprah Winfrey zou in die categorie moeten worden ingedeeld – evenals bankiers en zakenmensen. Ik geef toe dat die wat in de verdediging zitten maar is hun rol uitgespeeld, hun invloed tanende?
De wereld oefent grote invloed uit op de ontwikkelingen in Afrika, maar hoeveel invloed oefenen Afrikanen uit de op de wereld? En welke Afrikanen zijn op het continent zelf het meest invloedrijk? Lijkt me een mooi artikel voor het voorjaarsnummer van ZAM dat verschijnt medio maart 2009. Reacties welkom.