Dr Shock op de vlucht voor zichzelf


De Zuid-Afrikaanse ‘Dr Shock’ is in Canada gearresteerd nadat een patient van de psychiater stiekeme filmopnamen bij de politie afleverde. Hierin is te zien hoe de dokter hem sexuele avances maakt. Aubrey Levin, zijn echte naam, is vrij op borgtocht terwijl de politie de klachten onderzoekt van nog dertig patienten – allen mannen.
So far so bad. Maar wat de zaak zo pikant maakt, is dat Levin tot vijftien jaar geleden de psychiatrische afdeling in het Zuid-Afrikaanse leger aanvoerde. In die functie verwierf hij faam als ‘homogenezer.’ En zijn methode was even gruwelijk als doeltreffend, nu ja, volgens Levin. Hij liet vertwijfelde militairen plaatjes van naakte mannen zien, moedigde ze aan te fantaseren en als ze opgewonden raakten kregen ze een stroomstoot. En dan nog een, en nog een. Dat zou ze leren. Vandaar die bijnaam, Dr Shock.
Voor de Waarheidscommissie claimde een van de slachtoffers ‘chemisch gecastreerd’ te zijn door Levin. Volgens een andere getuige zou hij tenminste een soldaat tot zelfmoord hebben gedreven. De dokter zweeg in alle talen, weigerde voor de waarheidscommissie te verschijnen.
Over de zaak heeft de Zuid-Afrikaanse filmmaker en schrijver Gerald Kraak een even adembenemende als angstaanjagende film gemaakt.
Nu lijkt het erop dat de dokter zijn eigen lustgevoelens in anderen probeerde af te leren.
De Mail & Guardian meldt vanmorgen dat Dr Shock telefonisch verklaarde ooit naar Canada te zijn geemigreerd vanwege de toenemende misdaad in zijn land. Een man op de vlucht voor zichzelf.