zimbabwe: verkrachtende vrouwen

Volgens een bericht in de Volkskrant heeft de Zimbabwaanse politie de mannelijke bevolking opgeroepen op zijn hoede te zijn voor verkrachtende vrouwen. Aanleiding is een incident waarbij een liftende man op weg naar Harare door drie vrouwen zou zijn meegenomen, gedrogeerd, beroofd en verkracht. De vrouwen, zo meldt het bericht zouden er van overtuigd zijn dat zij door seks te hebben met jonge mannen economische voorspoed kunnen afdwingen.
Het bericht is wereldwijd in honderden kranten afgedrukt, de bron vermoedelijk de Zimdaily. Daarin wordt melding gemaakt van nog drie andere incidenten. Nergens is een waarschuwing van de Zimbabwaanse politie te vinden. Wel liet men weten de jacht op de vrouwen te hebben geopend.

Het bericht roept talloze gevoelens op. Eén, een nogal voorspelbare. Opent men nu ook de jacht op verkrachtende mannen? Twee. Is dit verhaal het voorbeeld van een handjevol bij elkaar geveegde incidenten die tot tendens worden verklaard. Dat gebeurde met ‘de’ Zuid-Afrikaanse mannen die babies verkrachten omdat ze denken zo van het aidsvirus te worden verlost. Het is voorgekomen, ik wil de ernst ervan op geen enkele wijze bagatelliseren, maar een tendens? Nee. De verhalen bevestigen breed levende percepties van donker Afrika. Drie. Is het zo vreemd dat vrouwen ervan overtuigd zijn dat zij door seks met mannen economische voorspoed kunnen afdwingen?

One thought on “zimbabwe: verkrachtende vrouwen”

  1. The incidents can be riddled by perceptions. But I think your first question goes in the direction of an answer: why not hound and hunt down male rapists? An answer could quite easily evoke the perception that these female rapists are embarked on a sort of “Dolle Mina” campaign . . . Berend

Comments are closed.