zijn zuid-afrikanen gulle gevers?

De Zuid-Afrikaanse ABSA bank heeft een onderzoek laten doen naar de gulgevigheid van zeer vermogende Zuid-Afrikanen. Een dergelijk onderzoek is ook in een aantal andere landen uitgevoerd en dus kan er vergeleken worden. Trots meldt een woordvoerder van de bank dat Zuid-Afrikanen na Amerikanen de gulste gevers ter wereld zijn.
Dirigent Jaap van Zweden legde vorige week in Pauw & Witteman uit waarom Amerikanen zoveel aan de charitas schenken: omdat ze zo weinig belasting betalen.
In Zuid-Afrika liggen de belastingschalen wat hoger – al is vermogensbelasting hier een onbekend fenomeen – maar ik denk dat we niet te snel moeten juichen over de Zuid-Afrikaan als mecenas. Enthousiasme voor goede doelen combineren hier goed met een grote afkeer van dwingende maatregelen die aan de grote afstand tussen rijk en arm – Zuid-Afrika is internationaal koploper – een einde moet maken.

3 thoughts on “zijn zuid-afrikanen gulle gevers?”

  1. Hoe doet Nederland het op de wereldranglijst?
    Zijn de resultaten van het onderzoek ook online gepubliceerd?

  2. Goede vraag is of een lagere belasting onherroepelijk tot een grotere vrijgevigheid leidt. Misschien moeten onze denkbeelden over bijvoorbeeld de Amerikanen (egoistisch, koploper consumeren) en die over onszelf (gul landje, koploper ontwikkelingshulp) juist bijgesteld worden… In de omgang vind ik Zuid-Afrikanen (“tuurlijk mag je mee eten”) een stuk vrijgeviger dan Nederlands (een koekje en ophoepelen). Dat is in het groot misschien ook wel zo… Dan is er nog de vraag of een bedrag overmaken aan 555 of een van de grote subsidieslurpers wel echt iets met het steunen van goede doelen te maken heeft. In Zuid-Afrika heerst een cultuur van fundraising, charity runs, volunteering en het steunen van kleinschalige projecten in de buurt. Dus ongehinderd door statistieken durf ik te stellen dat Zuid-Afrikanen inderdaad veel guller zijn dan Nederlanders.

Comments are closed.