mbeki en ivoorkust

De Afrikaanse Unie heeft Thabo Mbeki aangesteld als bemiddelaar in het conflict in Ivoorkust. Nadat de Ivoriaanse kiescommissie oppositieleider Ouattara en het Constitutionele Hof juist de zittende president Gbabo tot winnaar uitriep, kent het land twee, officieel geinaugureerde, leiders.
Mbeki verdient scepsis. Bij eerdere bemiddelling in ivoorkust kon hij het wel erg goed met Gbagbo vinden. Uitgelekte diplomatieke berichten bevstigden vorige week nog eens wat we allang wisten: Mebki’s bemiddelling in Zimbabwe liet zich leiden door een sterke sympathie met Mugabe en ZANU-pf.
Overigens is Soedan kenner Alex de Waal bijzonder positief over Mbeki’s rol in de pogingen om de conflicten in dat land tot bedaren te brengen.
Toch laat een uitkomst in Ivoorkust zich niet moeilijk voorspellen. Zoals in Kenia en Zimbabwe wordt de waarschijnlijke verliezer van de verkiezingen beloont met de leiding over een regering waaraan ook de verliezer mag deelnemen. Dergelijke ‘oplossingen’ zijn niet per definitie verwerpelijk. Verslagen machtsapparaten hebben de neiging hun frustraties in destructie om te zetten. Maar het maakt verkiezingen wel overbodig.

One thought on “mbeki en ivoorkust”

  1. Mbeki heeft inderdaad in Ivoorkust bijzonder weinig bereikt en ook nu had hij er weer niets te zoeken. Een soort “eenheid”, zoals zich dat ontspint in Guinee, zit er niet aan te komen in Ivoorkust. Teveel grote vastgeroeste belangen en teveel koppigheid. Als er al een oplossing komt, dan komt die niet van Mbeki, niet van Europa, niet van “de internationale gemeenschap”, maar van de buren, Ecowas (Economische Unie van West Afrikaanse Staten) voorop.

Comments are closed.