Zanele Muholi’s wedding


Waarom waren zwarte lesbische vrouwen in Amsterdam nauwelijks bereid om voor Zanele Muholi’s camera te verschijnen? Afgelopen zaterdag organiseerde de Zuid-Afrikaanse fotografe, maakster van de cover van de net verschenen ZAM, een kleine expositie in de Thami Mnyele artist residence in de Amsterdamse Kinkerbuurt.
Als ik net binnen ben, verontschuldigt ze zich voor het ‘hedonistische’ karakter van haar nieuwe werk. Er hangen drie series aan de wand: Zanele als deelneemster aan een Miss Lesbian verkiezingen, Zanele achter het raam op de Wallen en Zanele in een huwelijksceremonie met die ene zwarte Amsterdamse lesbo die wel op de foto durfde.
Met het werk – een co-productie met Sean Fitzpatrick – toont Muholi haar verbijstering over de angst voor de camera die ze hier aantrof. ‘Toen niemand wilde, heb ik mezelf maar tot hoofdpersoon gemaakt.’
Heeft ze een verklaring voor de weigerachtigheid? Ze schudt van nee en mompelt: ‘In Zuid-Afrika leven zwarte lesbo’s in een soort war zone, maar iedereen wil op de foto…’
De wetten in haar land garanderen het recht op een vrije sexuele orientatie, op een huwelijk en het adopteren van kinderen maar in de praktijk zijn zwarte lesbische vrouwen nog regelmatig het slachtoffer van homofobisch geweld. In de afgelopen vijf jaar werden zeker vijftien vrouwen vermoord.

Het is druk en het prachtige, provocerende werk leidde tot veel hilariteit.
Meer te zien op haar facebook pagina, http://www.facebook.com/search/?q=zanele+muholi&init=quick