santu mofokeng


Afgelopen donderdagavond werd een Prins Claus Prijs uitgereikt aan de Zuid-Afrikaan Santu Mofokeng. Mofokeng is een van ’s lands meester-fotografen. In Arts on Main, een artistieke centrum in hartje Johannesburg, waren van zijn kwaliteit de laatste proeven te zien: landschapstudies in Zuid-Afrika, Duitsland en elders, die getuigen van een diepe bezorgdheid over de staat van het milieu. Ik zag David Goldblatt, vermoedelijk Zuid-Afrika’s beste fotograaf, van de ene naar de andere foto wandelen en zorgvuldig de werken bestuderen, tot in de kleinste korrel.
Ambassadeur de Vos rijkte de prijs uit en sprak warme woorden aan Santu’s adres. Tijdens de Art Fair, twee weken geleden vertelde een collega me van de kinnesinne onder zwarte kunstenaars over Arts on Main. Er is een dependance van de Goodman Gallery en William Kentridge heeft er een atelier in gebruik genomen. ‘Allemaal blanken’, was het verwijt.
Ik dacht: durven blanken weer het centrum van Johannesburg in, is het weer niet goed.
Naar de prijsuitreiking was een prettige mix van Zuid-Afrikanen gekomen. Al rondkijkend betrapte ik mezelf erop gezelschappen nog steeds niet te kunnen bekijken zonder de multiraciale meetlat er langs te leggen.

In een aangrenzende zaal was het oogverblindend mooie werk van Mbongeni Buthelezi te zien, geheel opgebouw uit plastic en ander straatvuil. Op de binnenplaats klonken de klanken van een repeterend koor. Bij vertrek liep ik tegen Jovi aanvoerder van Bantu Continua Uhuru Consciousness, een band waarmee ik kennismaakte als redacteur van Van Dis in Afrika. Veel ‘hugs’, warm weerzien. Ze gaan binnenkort op tournee in Nederland.