Ricardo Rangel 1924 – 2009


In de nacht van donderdag op vrijdag is Ricardo Rangel op 85-jarige leeftijd overleden. Rangel wordt gezien als de vader van de Mozambikaanse fotografie. In 2004 werd ik door ZAM-medewerker Barbara Bosma in Maputo aan Rangel voorgesteld. We bezochten zijn studio, tevens opleidingscentrum en luisterden ademloos naar de verhalen die hij vertelde.
Wat Rangel’s werk zo bijzonder en aansprekend maakt is de combinatie van de strijd voor onafhankelijkheid, en daarna een gruwelijke burgeroorlog, en het alledaagse leven, die erin verbeeldt is. Als Rangel een archiefdoos tevoorschijn haalde, kwam Samora Machel tevoorschijn, de Frelimoleider, of het nachtleven van de hartstochtelijkste stad op aarde. De foto bij dit stukje met de meisjes uit de haven van Maputo is een eerbetoon aan Rangel.
Barbara portretteerde Rangel, wiens werk in tientallen musea in de wereld te zien is geweest, voor ZAM in 2004. Een link naar dit verhaal is nog te vinden op de website bij de VPRO-serie Van Dis in Afrika, zie http://www.vpro.nl/programma/vandisinafrika/afleveringen/38071661/items/39262666/