no deal

De Zuid-Afrikaanse regering heeft donderdag besloten om een besluit om voor bijna vijftig miljard Rand gevechtsvliegtuigen aan te schaffen te cancellen. De kans bestaat dat de regering naar de bijna drie miljard die inmiddels was aanbetaald kan fluiten al zeggen ze ervan overtuigd te zijn het terug te kunnen claimen.
Wat een moedige beslissing!
Goed, we weten nog lang niet wie van Mbeki’s vriendjes allemaal beter zijn geworden van de vorige aankoop. Wat de journalist Mark Gevisser ’the poisoned well of South African politics’ (het vergiftigde grondwater van de Zuid-Afrikaanse politiek) noemde, is als een slang die nog met regelmaat de kop opsteekt. De vraag is of we ooit zullen weten wie hoeveel miljoenen aan steekpenningen in zijn zak stak en of dat graaien zich tot Mbeki’s vriendjes beperkte. Dat ook zijn opvolger Zuma oostindisch dooft blijft voor herhaalde oproepen om het onderzoek te heropenen, is natuurlijk een veeg teken. Maar zijn regering heeft het nu wel aangedurfd om de nieuwe aankoop af te blazen. Daarmee heeft ze alle waarschuwingen dat Zuid-Afrika daarmee een slechte naam bij internationale investeerders zou verwerven – want: onbetrouwbaar – in de wind geslagen.
Hulde.

Wat het te maken heeft met Michael Jackson’s bloedmooie zwanenzang die ik vanmiddag in een vrijwel lege bioscoop in Rosebank bekeek, weet ik nog niet. Maar goed, This Is It.