Doodlopers


RTL Boulevard (ik beken, ik keek) behandelde vanavond de zaak-Pistorius. We zagen heftige beelden waarop aanklager Nel de moordenaar aanpakte. Ik laat ‘vermeende’ hier weg want Pistorius heeft bekend de fatale schoten op zijn verloofde te hebben gelost. Nel liet eerst beelden zien waarop de hardloper een pompoen aan flarden schoot. Vervolgens werd een foto geprojecteerd waarop de getroffen Reeva Steenkamp te zien was. Zelfde actie, zelfde gevolgen. Nel wilde dat Pistorius de beelden bekeek waarop deze vol emotie uitriep ze al gezien te hebben. ‘Ik was erbij’.

Terug in de Hilversumse studio zagen we misdaadverslaggever John van den Heuvel hoofdschuddend commentaar leveren. Aan compassie met Pistorius geen gebrek. ‘Erg als je dit moet meemaken vooral als straks blijkt dat je onschuldig bent’.

Onschuldig? De man heeft zijn vriendin vermoord. Zijn verweer is dat hij dacht dat het een inbreker was. Erg onwaarschijnlijk want waarom zou de inbreker zich naar de tweede verdieping van het huis begeven als alles van waarde zich op de begane grond bevindt? Maar stel dat Pistorius echt dacht dat zich een inbreker op het toilet had verschanst, is hij dan onschuldig?