darwin en mandela


Afgelopen dinsdag bezocht ik met R. en H. Morapeng, ’the Cradle of Mankind’, een uurtje rijden vanaf Johannesburg. Het museum opende enkele jaren terug maar ik had nog geen gelegenheid gehad het te bezoeken. Het is gebouwd op de plek waar de oudste, meest complete resten van menselijk leven zijn gevonden. Het museum – een indrukwekkende molshoop temidden van een oogstrelend mooi heuvellandschap – vertelt het verhaal van de ‘origins of species’ aan de hand van Darwin. Het is een interessant gegeven dat in een zo christelijk land als Zuid-Afrika tentoonstellingsmakers geen twijfel laten bestaan over de wetenschappelijke juistheid van de evolutietheorie. In een bijzin wordt nog wel vastgesteld dat sommige mensen er anders over denken. Maar dat wordt vriendelijk op zijn plaats gezet als ‘geloof, overtuiging of opinie zonder wetenschappelijke betekenis’.
Buiten de molshoop heeft Nelson Mandela zijn handafdrukken in het gips achter gelaten. Mijn handen pasten er precies in.
Ik bedoel maar.

One thought on “darwin en mandela”

  1. Zijn we al uit de discussie of het Mankind of Humankind moet zijn? Dacht het laatste. Hoe dan ook, plek staat hoog op mijn verlanglijst! Dat artikel over evolutieleer in ZA ook 😉
    Ook mooi: bij terugkomst in Kaapstad werd ik blij verrast met het nieuws dat er eindelijk een plein is vernoemd naar Krotoa. Nou nog een standbeeld!
    Toen ik eerder dit jaar nog bij Iziko (Slave Lodge nota bene!) naar binnenliep voor meer info over deze boeiende vrouw, kreeg ik als antwoord dat ze geen informatie hebben over ‘Croatia’. K.R.O.T.O.A. Vragende blikken.

Comments are closed.