CDA Kamerlid Van Helvert laat zich voor racistisch karretje spannen

Gisteravond heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die de Zuid-Afrikaanse pogingen om het land eerlijker te verdelen de wacht aanzegt. De motie werd ingediend door Martijn van Helvert (CDA) en Kees van der Staaij (SGP). Het uitgestoken vingertje wijst tegenwoordig in extreemrechtse richting.

Het is bovendien een opgestoken vinger naar al die witte Zuid-Afrikanen – zie bijvoorbeeld het 5000 leden tellende Facebook forum Suid-Afrikaners Teen Regse Rassehaat/ Unite Against Right Wing Racism – die zich keren tegen de racistische campagnes die geen ander doel hebben dan Zuid-Afrika terug te voeren naar de Apartheid.

Van Helvert plaatste eerder deze week een filmpje op zijn Twitter account waarin hij de indruk wekt dat er in Zuid-Afrika 30000 witte boeren ‘verdwenen’ zijn en suggereert dat zij zouden zijn uitgeroeid.

Dat betoog is vooral een opgestoken vinger naar zwarte Zuid-Afrikanen die in het land nergens zo goed vertegenwoordigd zijn als in de misdaadstatistieken. De bewering dat vooral witte boeren het slachtoffer zijn van misdaad is kwaadaardig en racistisch. Van Helvert roept de VN op een onderzoek naar de kwestie te doen. Echter, een aanzienlijk aantal onafhankelijke onderzoeken heeft het idee van een ‘witte genocide’ inmiddels als onzin gekwalificeerd.

Van Helvert brengt met een speciale vermelding zijn filmpje onder de aandacht van de muzikant Steve Hofmeyr. Onder druk van een snel groeiende campagne van witte Zuid-Afrikanen en overwegend witte bedrijven wordt Hofmeyr inmiddels van veel Zuid-Afrikaanse podia geweerd. Enkele weken terug werd er tegen hem een aanklacht ingediend nadat hij Phumzile van Damme, een parlementslid van de oppositie, en Zindzi Mandela met de dood had bedreigd.

Vorige week stelde een VVD Kamerlid voor om het redden van vluchtelingen op de oceaan strafbaar te stellen. Deze week stelt een CDA Kamerlid voor om de oude stamverwantschap met de nazaten van Hendrik Verwoerd in ere te herstellen. Het gekkenhuis regeert.

One thought on “CDA Kamerlid Van Helvert laat zich voor racistisch karretje spannen”

  1. Veel dank voor de achtergrond informatie, Bart.
    ’t Is te gek voor woorden dat de Tweede Kamer in deze drol van het CDA (+SGP + ChristenUnie) is getrapt.
    Vrgr, Gert Rebergen (van Janneke – iZArte, Zutphen)

Comments are closed.