waarom vernietigt de weaver zijn nest?

Uit een mail die ik vandaag aan P. verzond:

Sinds gistermorgen is in de boom voor mijn werkkamer een weaver bezig geweest om het huisje dat na dagen noeste arbeid in elkaar was gevlochten weer te demonteren.
Het hing aan het einde van een dunne tak, zoals meestal met weaver huisjes. Ik vermoed dat ze niet te dicht bij de boom willen wonen vanwege het uitzicht.
Ik heb al verschillende keren gezien hoe er dagenlang aan zo’n huisje werd gewerkt. Een eindeloos op en neer vliegende weaver, heen met takje in de bek, terug op zoek naar een nieuw takje. Wat moeten die beesten moe zijn aan het einde van de dag.
Maar na een paar dagen heb je dan ook wat. Wie wil er nou niet in de lucht wonen?
Wel blijken die huisjes vaak bij de eerste de beste onweersbui niet bestand tegen de harde rukwinden. Dan zie ik ’s ochtends de tuinman zo’n huisje wegharken. Heel pijnlijk. Er is al zoveel woningnood.

Maar dat er nu met groot enthousiasme zo’n huisje aan stukken wordt getrokken, en wel door de weaver zelf, vind ik vreemd. Goed, hij mag ermee doen en laten wat hij wil temeer omdat het huisje zonder enige overheidssubsidie is gemaakt, hetgeen hier best ongebruikelijk is.
Maar waarom?
Waarom zo destructief? Johannesburg heeft al zo’n slechte naam.
Snap jij dat?