Redneck shocktherapie

Wat lijken ze toch op Zuid-Afrikaanse Boeren in 1994. Geen reportage over de Amerikaanse verkiezingen zonder bange rednecks. De communisten komen! Obama is een socialist, een moslim, een terrorist! Het Armageddon is in aantocht.
De interviewer vraagt: Hoe weet u dat?
Dan volgen er blikken van ongeloof en verbijstering en geen antwoord. Want dat zie je toch aan ‘m – zie je ze denken.

In de maanden voor de democratische omwenteling in Zuid-Afrika beheersten diezelfde beelden veel reportages over het naderende onheil. Zuid-Afrika was uitgeleverd aan de anti-Christ, de duivel heette Mandela. Geen twijfel aan de naderende ondergang.
Ik zie nog de angst in de ogen van de ouders op een school in Johannesburg. Ter discussie stond hoe deze slegs vir blankes skool een beetje plaats zou kunnen maken voor zwarte leerlingen. Niet meer dan tien procent van het totaal. Alleen uit de eigen buurt, dus middle class. Onder strikte voorwaarden en niet nadat er een toelatingsexamen was afgelegd.
‘Ek gaan nie betaal vir twee nie’, schreeuwde iemand.
‘Hulle moet bly in hulle eie wyke’, een ander. Eigen volk eerst.

Toen volgden er verkiezingen en Mandela werd president.
Er wordt vast nog wel eens gekla en geskreeu maar vanmorgen meldt de Johannesburgse Sunday Times dat onderzoek op de voormalige Model c scholen, die dus ooit alleen voor blanken waren, dat tachtig procent van de kinderen vindt dat er nu gelijke kansen bestaan. Dat bijna tachtig procent uit ervaring weet dat kinderen bewust in een multiculturele opstelling werden geplaatst. En dat negentig procent van de ouders gelukkig is met de raciale integratie op school.

Het kan raar lopen. De rednecks weten niet hoezeer ze telkens weer het levende bewijs vormen van dat wat in Zuid-Afrika al wonderen verrichte: een shocktherapie door een overwinning van Obama.