racisme taboe


Eindelijk weer een taboe doorbroken. Iets racistrisch noemen was jarenlang uit den boze (toegegeven: nadat jarenlang verschijnselen soms net iets te snel racistisch werden genoemd), maar nu is het hoge woord eruit. Zwarte Piet is racistisch. Het debat, vorig jaar tijdens de intocht zo moedig geopend door de kunstenaar Quinsy Gario, is nu weer volop opgelaaid. Mede dankzij GroenLinks wethouder Andree van Es. De Zuid-Afrikaanse Sunday Times heeft aan het onderwerp een lange beschouwing gewijd. Daarin komt ook het aloude argument van de Zwarte Piet apologeten ter sprake: het is een oude traditie. Maar dat geldt ook voor de slavernij en de homohaat.

One thought on “racisme taboe”

  1. Ik heb er een tijdje over gedaan, maar ik vind ook dat we dit moeten veranderen.

    In dit kader hoorde ik vandaag nog iets interessants op Radio I: binnen Europa levert Zwarte Piet ook een ongemakkelijk gevoel op op een tentoonstelling over de verschillende Europese culturen, waar Sinterklaas te zien is, maar slechts vergezeld door een taaitaaipop = een ‘vrijer’. Sinterklaas was vroeger namelijk ook een beschermheilige voor mensen die op zoek waren naar een huwelijkspartner.
    De vrouw die het organiseert zei dat Zwart Piet met opzet was weggelaten, maar dat dat haar nu toch wel een ongemakkelijk gevoel geeft. Veel buitenlandse journalisten vragen haar namelijk waar Zwarte Piet gebleven is.
    Je kunt hem dus niet zo maar wegmoffelen….. Duidelijkheid gewenst!

Comments are closed.