Patrick Lodiers en andere piraten

1
BNN verlaagt het salaris van Patrick Lodiers. Eindelijk gerechtigheid. Hoera! De man verdient naast zijn salaris als televisiemaker een klein vermogen aan de verkoop van dvd’s van een van de lulligste programma’s die zijn omroep ooit voortbracht, de Lama’s. (Hoge kijkcijfers – waar is ons volk toch zo de weg kwijtgeraakt?)
Ooit wilde Patrick een Afrikaans dorp kopen. Niet van zijn salaris, al had dat makkelijk gekund, maar met geld van de Novib en de NCDO. Hij zou alle bewoners elke dag een dollar geven en laten zien hoe je daarvan binnen een jaar boven Jan kunt zijn. Als dorp. Vanwege de Millennium Doelen.
Hij nam wel zijn eigen catering ploeg mee.
‘Ben je niet bang dat ze ’t verzuipen’, vroeg een argeloze journalist. ‘Maar dat is fantastische televisie’, reageerde Patrick.
Destijds nog de Novib en de NCDO gebeld. Hoe ze het in hun hoofd haalden? Gezucht en gesputter aan de andere kant van de lijn. Al zover in gesprek met Patrick dat het flauw zou zijn om het nu als een baksteen te laten vallen en ja, BNN, jongeren, groot publiek. Maar waarom had die lul zijn mond niet gehouden tot het rond was? Ik hoorde het ze denken en schreef er een stukje over, en later nog een, maar Han Koch van Trouw deelde de laatste klap uit.
Nooit meer iets van Patrick’s plannen gehoord.

2
Zei Arend Jan Boekestein gisteren nu echt in het kamerdebat dat Nederland groot is geworden door de strijd tegen de piraten? Nederland was een natie van piraten.