over julius malema


Julius Malema is de leider van de ANC Jeugdliga. Je kunt die naam ook op zijn Oost-Gronings uitspreken, zoals E. en ik doorgaans doen. Dat lijkt gekker dan het is. Aan Julius zouden de arbeiders in de strokarton een eminente stakingsleider gehad hebben.
Julius is een groot spreker en met zijn uitspraken haalt hij bijna dagelijks de krant. Een enkele keer ontbreekt hij op de voorpagina’s en dan heb je toch het gevoel dat er iets mist. In die zin lijkt hij weer een beetje op Geert Wilders.
Maar Julius is volkomen authentiek. Net als zijn voorgangers heeft hij overal een mening over. Zo weet hij wie het nationale voetbalteam moet coachen en waarom de falende directeur van de nationale energiemaatschappij Eskom niet ontslagen moet worden. Julius begroet mensen doorgaans met: ‘How are you. Do you have a condom?’ Dat lijkt een tikkeltje ondeugend maar ik prijs hem erom. De noodzaak van condooms kan niet vaak genoeg benadrukt worden.
Dus Julius kan bij mij een potje breken. Maar niet iedereen loopt met hem weg. In sommige gezelschappen voel je de siddering als je zijn naam alleen al uitspreekt. Ik heb het over blanke gezelschappen. Daarmee voldoet hij ook aan een behoefte: nergens zijn blanke Zuid-Afrikanen zo verslingerd aan als angst.
Toen Mandela nog in de gevangenis zat waarde zijn spook al regelmatig door de hoofden. Een terrorist! Maar dat viel reuze mee.
Mbeki brak de harten van wat toen de Sandton Housewives , blanke madammen, werd genoemd na zijn eerste optreden op de Zuid-Afrikaanse televisie in 1990. Wat een keurige man! En zo begripvol! (Hier moet ik bekennen dat ik zelf later doodsbang voor Mbeki ben geworden, maar dat is een ander verhaal)
Na Mbeki sloeg de Zuma-angst toe. Nu zou je het hebben: een primitieve inboorling greep de macht. Maar ook die nachtmerrie ging aan Zuid-Afrika voorbij. Stiekem zie ik nu blanken erop hopen dat juist Zuma Malema eens flink tot de orde roept.

Een van de homo-organisaties wilde Malema enkele weken terug kronen als de grootste Drama Queen van het land. Maar dat heeft Julius geweigerd. ‘Koninginnen zijn vrouwen’, liet hij kortaf weten. En zo is het natuurlijk ook. Julius is heerlijk overzichtelijk. Ook aan Caster Semenya’s sexe heeft hij geen moment getwijfeld.

Nu is het al enkele dagen stil. Zondag haalde Julius nog de voorpagina’s van alle kranten omdat hij Jeremy Cronin een ‘witte messias’ had genoemd. Malema had voorgesteld om de mijnen te nationaliseren en Jeremy, een van de aardigste leden van de communistische partij en staatssecretaris voor transport, was het daar niet mee eens, dat liet hij in allervriendelijkste bewoordingen in zijn blog weten. Het leverde hem een optater van Julius Malema op. Waar hij zich mee bemoeide? Cronin als woordvoerder van het grootkapitaal, een ‘witte messias.’ Arme Jeremy, zeven jaren vastgezeten voor zijn principes en zijn partij altijd trouw gebleven, kreeg nu de wind van voren van Julius.

Malema toonde hiermee een kant die ook mij … hmm, tsja… een lichte angst inboezemt.
Vrijdagavond spreekt hij op het jaarlijkse bal van de vereniging van buitenlandse correspondenten. E. en ik zitten vooraan.

3 thoughts on “over julius malema”

  1. Een “lichte angst” is zeker op zijn plaats. Er spoelt momenteel een golf van polarisatie door het land als gevolg van het gedrag van Malema. Op een studentenbijeenkomst ging hij jongeren voor in het zingen van een opswepende lied met de tekst “dood de Boeren, het zijn verkrachters”. Op deze Facebook-pagina is een beerput van racisme van zowel blanke als zwarte kant te lezen:

    http://www.facebook.com/pages/Julius-Malema/34481761696

  2. Het is triest om zo een blog te lezen sinds 1994 zijn 3000 blanke boeren vermoord en vaak eerst gemarteld, dan heb ik het niet over een incident maar over stelselmatig martelen. De heer Malema zet de vaak ongeschoolde bevoling aan tot rassenhaat en heeft ook in 2010 gezongen vermoord de boer (blanke) en verkracht zijn vrouw en dochters en dat gebeurd elke dag 1 keer. Dat zijn de feiten die je zelf kunt researchen als je me niet geloofd. Overigens hij is net bij Robert Mugabe op bezoek geweest en wil graag landhervormingen doorvoeren zoals in Zimbawe. Wist je overigens dat onder Ian Smith de zwarte bevolking van Zimbawe het best geschoold was van heel Afrika en beter als dat van de V.S. Nog een feitje ze exporteerde voedsel en iedereen had te eten. Maar ja jij en E. maakt dat niet zoveel uit als salon journalisten in News Cafe

Comments are closed.