Omdat wij niet het slachtoffer van alles zijn

Elma Drayer
Elma Drayer

Haar achternaam is welgekozen want draaien kan Elma Drayer als geen ander. Vandaag weer. Haar column staat in de Volkskrant op de plek van Sheila Sitalsing die op vakantie is. Er blijft ons deze week niets bespaard.

Drayer stoort zich eraan dat deskundigen er in de afgelopen dagen op wezen dat je nog altijd veel meer kans loopt bij een verkeersongeluk om het leven te komen dan bij een terreuraanslag. ‘Ga dit vertellen, zou ik zeggen aan de nabestaanden van de ruim dertig doden die vielen door de aanslagen te Brussel’, schrijft ze. Maar met die opmerking verdraait ze het betoog zodanig dat het in haar straatje past. De deskundigen willen immers niets anders dan de idee ondermijnen dat door terreuraanslagen in het Westen de meeste doden vallen.

Ook maakte Drayer zich boos over de selectieve verontwaardiging die gehekeld wordt door diegenen die zeggen dat mensen in andere delen van de wereld eveneens, en vermoedelijk in veel hogere mate, slachtoffer zijn van terroristische aanslagen. ‘Wie zich van alles iets aantrekt, trekt zich uiteindelijk van niets iets aan’. Maar wie betoogde er nu dat je je van alles iets moet aantrekken? Ik vond het wel goed dat er even op gewezen werd dat wij niet het slachtoffer van alles zijn.