misleiding door milieudefensie


Voor de slachtoffers van de vervuiling in de Niger delta is er een oplossing in zicht. Aldus een bewering in een commercial op de radio. Wordt donateur van Milieudefensie! Shell wordt eindelijk aangepakt!
Het is een schaamteloos en misleidend spotje. De Nederlandse rechter wees afgelopen woensdag vier van de vijf aanklachten van door Milieudefensie gesteunde (opgejutte?) Nigeriaanse boeren af. Slechts een aanklacht werd, gedeeltelijk, gehonoreerd. In eerste instantie reageerden de Milieudefensie medewerkers woedend maar in de loop van de dag werd de geleden nederlaag omgevormd tot een overwinning. En nu is er dat spotje.
Nigeriaanse onderzoeksjournalisten hebben er, onder meer in ZAM, al eerder op gewezen dat Shell verantwoordelijk houden voor alle ellende in de delta een simplisme is. Ze vinden de benadering van deze actiegroep bedenkelijk omdat het de rol van andere oliemaatschappijen, een corrupte Nigeriaanse overheid en gedegeneerde rebellengroepen, waarvan sommige leden zelf oliebelangen hebben, verhult. Op die complexiteit wees ook een officieel VN-rapport anderhalf jaar geleden. Wel verwijten de journalisten Shell dat ze zich actiever en openlijker zou kunnen keren tegen de gangbare corruptiepraktijken van de machthebbers in hun land. En natuurlijk moet de multinational een verantwoordelijkheid voelen voor het herstellen van de lekkages.
Arme boeren. Op sleeptouw genomen door Milieudefensie. Helemaal naar Nederland afgereisd met de hoop op compensatie voor geleden schade. Terwijl Milieudefensie feestviert over een nooit behaalde overwinning moeten ze zich wel realiseren dat ze er geen cent mee opgeschoten zijn.