Een sponsor van Jacob Zuma wilde dat er een atoombom op Soweto viel.

Foto (c) The South African

Of het me verbaasde? Dat de kosten voor het proces van de van corruptie beschuldigde Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mede worden betaald door een witte racist, de (illegale) diamanthandelaar Louis Liebenberg. Dat op de vorige week uitgelekte opnamen van een telefoongesprek Liebenberg zes keer het k-woord voor zwarten gebruikt. Dat hij in hetzelfde gesprek betoogt dat het beter was geweest als er na de eerste democratische verkiezingen in 1994 een atoombom op Soweto was geworpen.

Of het me verbaasde, vroeg iemand. Niet echt. Zuma is niet de eerste machtswelluste Afrikaanse kleptocraat die witte, malafide miljonairs tot zijn vriendenkring rekent. En net als Mugabe of Museveni doorspekt hij zijn toespraken met militante, antikoloniale taal. Radicale Economische Transformatie! Kill the Boer! Umshini Wam, bring me my machinegun.

Het leidt lekker af van het grote graaien. Kolonialisme 2.0.

Op youtube is een leuk gesprek te vinden van Louis Liebenberg met dat andere kleptomaatje van Zuma, Carl Niehaus, oud-ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, pathologisch leugenaar, zakkenroller en geroyeerd ANC-lid. Vooral de Engelse vertaling van Liebenberg’s beginwoorden is treffend. Liebenberg tegenover Niehaus: Baie, baie dankie wordt: Bye, bye, donkey.

One thought on “Een sponsor van Jacob Zuma wilde dat er een atoombom op Soweto viel.”

Comments are closed.