de wk van de waarschuwingen

Eerst zouden de stadions niet op tijd klaar zijn. We waren gewaarschuwd. Die zijn nu al maanden af. De verspreiders van de desinformatie waren, zo schreef de Volkskrant, teleurgestelde Duitsers die alsnog probeerden om de WK naar hun land te halen. Toen dreigde Al Qaida met een aanslag. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken spoorde de voetbalfans aan tot ‘waakzaamheid’. Inmiddels staat wel vast dat Al Quaida met niets gedreigd heeft. Werd dit alles in scene gezet door verongelijkte blanke Zuidafrikanen die hun geboorteland hebben ingeruild voor Fort Europa? Zou me niets verbazen.
Vanmorgen maakte de Nederlandse ambassade in Pretoria bekend dat Oranjefans van eventuele problemen straks per sms op de hoogte worden gesteld. Goed gevonden! Maar de digitale Volkskrant vat het bericht samen met de kop: ‘Nederlandse ambassade waarschuwt voetbalfans’.

Houdt het dan nooit op?

Hier schijnt de zon, worden de straten schoongeveegd, de ramen gepoetst en de herstelwerkzaamheden aan de snelwegen in rap tempo volbracht. Hier zit op steeds meer auto’s een Zuid-Afrikaans vlaggetje en dragen mensen ’s lands gele voetbalshirt. Hier werd gisteren bekend dat de economie in het eerste kwartaal van 2010 met 4,6% was toegenomen.
Hier overstemmen de vuvuzela’s de hadida’s in de achtertuin.
Hier denken ze dat het een groot succes wordt.

One thought on “de wk van de waarschuwingen”

  1. Hier ergeren we ons ook verschrikkelijk aan het Nederlandse doemdenken als het over (Zuid-)Afrika gaat. Mijn ouders gingen afgelopen mei voor het eerst op vakantie naar Zuid-Afrika. Niemand die hier vooraf positief op reageerde! Ze kregen alleen maar een heleboel waarschuwingen mee voor onderweg… Ze hebben een geweldige reis gehad. Natuurlijk. Achteraf vindt mijn moeder het erg jammer dat ze zich zo bang heeft laten maken. Ze had veel relaxter kunnen genieten zei ze. Jammer.

Comments are closed.