mozambique

Vorige week zijn er verkiezingen gehouden in Mozambique. Gisteren en vandaag hebben de Nederlandse kranten minuscule berichten over de uitslag: ‘Grote overwinning regeringspartij.’ Ik lees hier in Johannesburg niet alle Nederlandse kranten maar heb wel kunnen vaststellen dat de kranten die een grote rol hebben gespeeld in de ophef over het huis van Willem-Alexander en Maxima aan deze verkiezingen geen noemenswaardige aandacht schonken. Terwijl het toch een uitgelezen kans was geweest om de lezers enige context te bieden, compleet met Nederlandse invalshoek.
Waarom landde de correspondent van het NOS journaal, die net over het eiland van Willem-Alexander was gevlogen, niet even op het vliegveld van Maputo om vervolgens hier en daar een gesprek te voeren?
Hoe ‘raar’ is Mozambique? Hoe ‘anders’ is de democratie er? Zit er schot in dit ‘armoeland’? De woorden tussen aanhalingstekens ontleen ik aan de reacties van de elkaar verdringende kamerleden, die vandaag opnieuw in spoeddebat gaan over de prinselijke aankoop.
De aanleiding is dat de stichting die Willem-Alexanders zaken beheert, wordt voorgezeten door een Fentener van Vlissingen. En ook de voorzitter zou een belang in het aan te leggen complex hebben.
Een Fentener van Vlissingen met belangen in Afrika? Je meent het!
En zo debatteren we door over dingen die er weinig toe doen.

Maar hoe lukt het ze om in Mozambique een economische groei van acht procent te halen? Schieten de armste inwoners van het land er iets mee op? Wat is er met het marxisme-leninisme van Frelimo, de winnende partij, gebeurd? Is die partij nog net zo ouderwets als het om korte rokjes gaat als in de jaren zeventig? Hoe verwerkt(e) Mozambique het gruwelijke verleden – een optelsom van eeuwenlange Portugese onderdrukking en bijna twintig jaar burgeroorlog? Waarom is nog steeds niet duidelijk wie er opdracht gaven tot de moord op onderzoeksjournalist Cardoso? Maken donoren nog steeds de dienst uit in het land, wordt het bouwen van scholen en klinieken overgelaten aan buitenlandse welgestelden of neemt de regering nu zelf verantwoordelijkheid voor de dienstverlening? Wat had ik daar graag wat meer over gelezen.