Puur Goud

Puur Goud | Andere verhalen uit Zuid-Afrika

Kort nadat Nelson Mandela in 1990 is vrijgelaten, vestigt Bart Luirink zich in Zuid-Afrika. Hij is ooggetuige van een gedaanteverwisseling van apartheid naar democratie. In het artistieke Yeoville, een wijk in het centrum van Johannesburg, vestigt de voormalige antiapartheidsactivist zich als correspondent.

Na het einde van de gedwongen segregatie ziet hij zijn nieuwe omgeving van kleur verschieten. Vrienden uit de strijd tegen apartheid en de homobeweging voeren hem het nieuwe Zuid-Afrika binnen. Dicht bij het vuur vindt hij ‘andere verhalen’, die een nieuw licht werpen op de achtergronden van de verzoening, corruptie en misdaad, de kaalslag die aids, ook in Luirinks vriendenkring, aanricht, de verborgen motieven van westerse weldoeners en de angst voor een nieuw Zimbabwe. En over Johannesburg, ‘de stad die mij liefdevol toeliet en omhelsde’.

Waarom, zo vraagt de auteur zich af, denken blanken zo vaak dat elke zwarte over een hart van puur goud beschikt? En ligt dat misverstand ten grondslag aan de teleurstelling over het uitblijven van een Zuid-Afrikaans paradijs? In een persoonlijk en meeslepend relaas, vol ironie en gevoel voor relativering, doet de auteur verslag van een zoektocht die hij nu bijna twintig jaar terug zo verwachtingsvol aanving.

Adriaan van Dis over Puur Goud

Lees de inleiding (pdf)

Lees het hoofdstuk Willem Oltmans en de doodseskadergeneraal

ISBN: 97 8904 5702 940

‘Puur Goud mag al met al een pareltje genoemd worden’. (Maandblad Zuid-Afrika) ++++ ‘Een bijzondere getuigenis, doorspekt met humor en relativeringsvermogen. (…) Aangrijpend’. (de Volkskrant, beoordeling 4 sterren uit 5) +++ ‘Luirink’s aanhankelijkheidsbetuiging aan Johannesburg ’staat de eerlijke en dikwijls ook ironische observaties niet in de weg’. (Trouw) +++ Het boek leest bij vlagen als een dubbele coming of age-roman, de volwassenwording van een land gaat gepaard met die van de auteur’ (Kijk Magazine) +++ ‘n Deurlopende biografie in agt-en-tagtig kort, verteerbare deeltjies. Daarin word klein, persoonlike verhale en groot, politieke gebeure nou met elkaar vervleg’ (Litnet.co.za) +++’…een intrigerend boek, waarin Luirink de gecompliceerde moderne geschiedenis van Zuid-Afrika begrijpelijk en ‘aanraakbaar’ maakt, mede door zijn eigen levensgeschiedenis erin te betrekken’ (Noord-Hollands Dagblad) +++ ‘En hoewel ‘Puur Goud’ journalistieke non-fictie is, leest het als literatuur, dankzij de mooie stijl van schrijven’ (NDB/Biblion)