Kniesoor | #bringbackourgirls was Made in Nigeria

chibok

NRC Handelsblad bevat afgelopen zaterdag een mooie feature over de fotografie van Adam Ferguson van de New York Times. Samen met journaliste Dionne Searcey bezocht hij een aantal van de Chibok meisjes die in 2014 door Boko Haram werden ontvoerd. Geinspireerd door het schilderij van de statige prinses van Adetutu Enmonwu, een meesterwerk dat begin dit jaar in een Londense flat opdook,  worden de meisjes geportretteerd.

De ontvoering was aanleiding voor een internationale campagne #bringbackourgirls. Volgens de krant een initiatief van Michelle Obama. Het klopt dat Obama, en tal van andere internationale beroemdheden, zich bij de campagne aansloten maar het initiatief was Made in Nigeria. Een handvol tweets van burgers en overheidsofficials in dat land vormde het startsein. Zoek ik spijkers op laag water? Nee. Te vaak wordt het misverstand gevoed dat oplossingen, interventies en activisme uit het Westen moeten komen wil er iets veranderen op het continent. Dat gebeurt ook nu weer.

Dat de krant schrijft dat fotograaf en journalist met hun feature de meisjes hun waardigheid en kracht teruggaven, maakt het er niet beter op. Die veroverden ze zelf door hun vasthoudendheid en dankzij de landgenoten die hen bevrijdden.

One thought on “Kniesoor | #bringbackourgirls was Made in Nigeria”

Comments are closed.